Is je vergisting gestopt (dus er ontsnappen geen bubbels meer) maar geeft de app aan dat je nog een aantal dagen moet wachten?

Geen probleem! Dit is volkomen normaal... je kunt het dus rustig afwachten.

 

Hoe zit dat eigenlijk met de vergisting van mijn bier?

De vergisting van bier verloopt in verschillende fasen. De gist eet tijdens deze fasen de suikers op die in je zak met moutextract (het "Wort") aanwezig is.

  • De eerste fase van je vergisting (lag-fase) begint gelijk na het toevoegen van je gist (ook wel "enten" genoemd). In deze fase moet de gist wennen aan de nieuwe omgeving en is nog klein in aantal. De gist eet voedingsstoffen uit het Wort en begint langzaam aan te groeien en actief te worden
  • De tweede fase van je vergisting (high krausen) begint na maximaal 24 uur en duurt tot enkele dagen. In deze fase groeit de gist erg hard en zet een groot deel van de suikers om in alchohol. Er ontstaat een flinke laag bruin schuim binnenin de zak en er ontsnappen veel bubbels. 
  • De derde fase van je vergisting (stationaire fase) begint na de high krausen en duurt ongeveer 4 dagen. De bubbels nemen af totdat er geen bubbels meer ontsnappen. Binnenin de zak zakt het bruine schuim weg en komt de gist weer in een soort slaap terecht. Alle suikers die omgezet moeten worden in alcohol zijn opgegeten door de gist. Dit is het moment waarop je kunt bottelen. De app geeft het netjes voor je aan.