Het brouwproces van speciaalbier uitgelegd


Het brouwproces van speciaalbier uitgelegd

Hoe gaat nu eigenlijk het hele brouwproces in een brouwerij? We leggen je in een vogelvlucht uit hoe het brouwen van bier in zijn werk gaat. Het proces begint bij het schroten van het mout. Daarna is het tijd om zetmeel om te zetten in suiker. Vervolgens gaan we het Wort koken en hop toevoegen. Nadien wordt het Wort gekoeld en gaat de vergisting plaatsvinden. Als laatste stap wordt het bier gebotteld en is het bier klaar om te proeven. Proost!




Mout schroten

Als basis voor het brouwen van bier gebruiken we o.a. gerstemout en tarwemout. Dit komt vanuit de mouterij binnen in grote zakken. Dit mout gaan we vervolgens 'schroten': dat is een ander woord voor het voorzichtig pletten en kapot maken van de mout. Verderop in het proces gaan we van de zetmeel binnenin deze moutkorrels suikers maken. Daarom moet straks het brouw water bij de binnenkant van de moutkorrel kunnen komen. We malen de korrel niet helemaal kapot: het vliesje moet zoveel mogelijk heel blijven. Dit helpt straks bij het filteren.


Maischen

We voegen het geschrote mout toe aan een ketel met heet water. Volgens een precies schema wordt het water op een bepaalde temperatuur en tijd gehouden en geroerd. Hierdoor kunnen we besturen hoeveel alcohol en specifieke moutsmaak in het speciaalbier moet komen. Naast de tijd en temperatuur is ook de zuurgraad van het water van belang. Al deze factoren samen zorgen voor de gewenste omzetting van de zetmeel in suikers.


Filteren en koken

Nadat de omzetting van de zetmeel in suiker is voltooid, halen we de stukjes mout uit het bier. Wat achterblijft is een soort zoete thee achtige vloeistof: de Wort. Dit wordt uiteindelijk de basis voor ons speciaal bier.

Dit Wort gaan we koken om zo een aantal ongewenste stoffen uit het bier te halen. Ook zorgt dit ervoor dat de vloeistof vrij is van bacteriën. En als laatste is het ook belangrijk voor de hop. We voegen in deze stap de hop toe, opnieuw volgens een precies schema qua tijd en hoeveelheid hop. De hop zorgt voor de bitterheid en de aroma's in ons bier. Hop toevoegen aan het begin van de kook zorgt voor de bitterheid. Hop aan het einde vooral voor de aroma's. De aanwezigheid van bepaalde oliën in de hop geven bitterheid af: de ene hopsoort bevat meer van deze oliën dan de andere. Met een goed recept kun je zo precies sturen hoe de smaak van je bier moet gaan worden.


Afkoelen

Na het koken moet het Wort snel afgekoeld worden van 100 graden naar een graad of 25. Vanaf dit moment is het belangrijk om steriel te werken zodat bacteriën geen kans krijgen het bier te bederven. Met een grote koelmachine (een soort warmtewisselaar) wordt met koud water het warme Wort afgekoeld.


Vergisten

Vanaf nu is de gist aan de beurt. De gist eet een deel van de suikers op en zet deze om in alcohol en koolzuur. De vergisting kent een aantal fasen.. In de eerste fase zal de gist moeten wennen aan de nieuwe temperatuur en omgeving, en zichzelf snel vermenigvuldigen. In de volgende fase, de hoofdvergisting, eet de gist in een rap tempo door de suikers heen. In de laatste fase gaat de vergisting langzamer, de gist eet moeilijker afbreekbare suikers op en rest stoffen. Daarna zakt de gist neer en is deze uitgegeten.


Bottelen op fles, blik of fust

De laatste stap: het afvullen, ook wel "bottelen" genoemd. Het bier wordt afgevuld op flesjes of fusten voor in de supermarkt, horeca en craft bier winkel. Soms krijgt het bier nog een warmte behandeling (pasteurisatie) om de gist te inactiveren. Soms is dit juist niet gewenst en wordt zelfs nog een klein beetje gist toegevoegd om een stukje vergisting in de fles te laten plaatsvinden. Dit is een manier om prik/koolzuur in het bier te krijgen. Het speciaalbier is daarna klaar om te proeven!